Thursday, February 20, 2014

PART 2 NILAI-KRABI ---masjid ban nua


baiklah, kita sambung lagi perjalanan kita, insyaAllah, hari ini aku dpt kebenaran dari sahabat seperjalan, mohd aiman, untuk copy dia punya nukilan dari masjid tersebut.:)
tenkiu aiman,mudah kan kerja aku..hehe

Terdetik di hati ingin berkongsi dengan teman2,… 
Pengalaman yang diperoleh di Thailand walupn tidaklah lama berada disana.

Namun ALLAHAMDILILLAH, semua kawan2 nampak happy2 je…
Satu perkara yang amat kami kagumi dsini bilamana hari pertama tiba, kami dibawa ke masjid BAN NUA.

Setibanya disana, rombongan kami disambut baik oleh ajk n ahli2 msjid ..
Pada awal amatan kami dilihat dari luaran masjid Nampak biasa je seperti masjid yang ada di tempat2 kita..

Namun tanggapanya silap,…. Setelah diberi penerangan, amat mengagumkan..huhu

Apa istimewanya masjid ban nua ni ???

• Terdapat pembelajran system sekolah pda peringkat tadika n sekolah rendah, yg mengunakan system education islam, ianya tidak mengambil dari mana2 sistem luar ataupn barat, dengan alasan jika mengunakan system tersebut akn sentiasa berlaku perubahan kecuali mengunakan wahyu quran n hadis ianya tetap sesuai setiap zaman. 

• sekolah ini terdapat di kawasan masjid n berada betul2 di tepi masjid.

• Yang menarik, semuanya dibina dengan bantuan penduduk di kawasan itu, x de satu sen pun dari bantuan kerajaan, segala prasarana masjid n sekolah hasil bantuan sedekah n zakat penduduk setempat.

• Kos 30 milion bhait digunakan utk mmbina prasarana masjid, dgn mngunakan teori asas utama iaitu melalui hadis 
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَه
(apabila seseorang itu meninggal dunia maka terputuslah amalannya kecuali dari tiga perkara, sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh mendoakan untuknya.)

• Dengan sedekah jariah dpt mngalakkn kegiatan ekonomi dgn yg kaya membantu yang miskin , secara x lngsung mmpu mngurangkan kadar kemiskinan masyarakat dan mengiratkn silaturahim antara dengan yang lain.

• Ilmu mnjdi tunjang asas kehidupan masyarakat, dgn pranan masjid dlm mnyebarkan ilmu kpd masyarakat, dalam melahirkan masyarakat yg berilmu.

• Disamping membentuk genarasi muda dlm melahirkn ank yg soleh… berasakn ilmu2 pengetahuan agama.. dengan mengunakan 3 asas ini ianya sudah mmbantu mmbentuk kehidupan masyarakat yg sistematik n berdisiplin tinggi..

• Di masjid ini juga sebagai tempat percambahan ilmu kpd masyarakat, terdapat silibus pngajian khusus n pengajian akedemik yang x bersilibus..

• Silibus khusus mengunakan kaedah agama yg brdasrkan 3 dahan iaitu imam, islam n ihsan. Yg x silibus iaitu imam masjid akan mengajar org kampung dgn pelbagai asas ilmu2 kemasyarakatan dan sebagainya.

• Dalam quran juga banyak menyebut solat dan zakat secara bersama, ini menunjukkan sebagai muslim kita x boleh hanya fkos kpd ibadat semata2.. 70% masyarakat dsini hanya hidup sebagai nelayan, namun x mnjadi alasan kpd mreka mnunaikn kewajibban mnunaikn zakat.

• Zakat yg dtrima oleh pihak masjid drpd org kg dikumpul dan kemudian diberi biasiswa kpd pelajar miskin, n membiayai sehingga pljr hbis degree..

• Bantuan masjid juga diberi kpd keluarga yg suaminya sakik x dpt berkrja,..

• Bantuan berbentuk barang juga diberi kpd org yg memerlukan seperti enjin, bot n sebagainya. Kemudian apabila mereka yg diberi bantuan sudah mampu bergerak sendiri n mempunyai hasil pendapatan, mereka kemudianya pula akn sedekah semula n zakat kpd masjid… dsisni dpt dilihat pusingan tersebut, ianya tidak pernah merugikan …
• Masjid ban nua ini menjaga linkungan 307 keluarga dgn dibahagikan kpd 7 zon dan setiap zon ada ketua, segala masalah akn dirujuk kpd ktua mukim masing2…

• Terdapat 3 undang2 khusus dsini iaitu hukum sivil, hukum agama n hukum masyarakat, undang2 masyarakat ini diwujudkan oleh masyarakat sendiri. Lepas wujud undang2 ini org muda jdi takut utk melanggar undang2 dsini…..

• Yang paling menarik perhatian di masjid ini juga terdapat bank, wlaupun ia x berlesen namun bebas dri unsur riba.. tujuanya tidak lain tidak bukan hanya ingin mmbntu masyarakat khusus masyarakat islam disekitarnya..

Setakat ini shj perkongsian kpd kalian, 
sory lh ayt bejerelo @ melerat2 skit, excited org kata, ….huhu

ni hanya satu tempat, bnyk tmpt lgi yg kami singah.. 
klu mls bca pn x pe , diselitkan gmbr2 semasa berada di masjid ban nua.. 

alangkah indahnya kalu peranan masjid sebegini rupa diprktikkan dtmpt kte..
ape yg pnting kuncinya amanah,
x kira dpringkat kerjaan ataupun kampong 
kalu betul2 amanah lebih drpd ini kita mampu buat…..

cc:https://www.facebook.com/mohd.aiman.332/posts/783506578345353?comment_id=7982039&offset=0&total_comments=12&notif_t=mentions_comment


ok, jutaan trima kasih kepada aiman kerana sudi menukilkan coretan ini,
sedikit tambahan dari aku, apa yang kita dapat lihat merka ni tak belajar saja, tapi depa ni beljar dan amal,itulah islam sebenarnya.

sekian,next part jalan2 pusing hatyai.


~indahnya hidup bersyariat~


No comments:

Post a Comment